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TREASURER’S INSTRUCTION 9  

PAYROLL DEDUCTIONS  

Reissued: 21 January 2015 

Effective: 26 September 2007 

Scope 

9.1 This instruction applies to all public authorities unless otherwise stated. 

Objective 

9.2 To establish requirements for the making of deductions from salaries and wages. 

9.3 This instruction applies to new deductions established on or after 26 September 2007 
and does not apply to deductions established prior to that date.  The previous version 
of Treasurer’s Instruction 9 Payroll Deductions, which was replaced by this 
instruction, applies to previously established deductions. 

Interpretation and Definition  

9.4 This instruction should be interpreted and applied in accordance with Treasurer’s 
Instruction 1 Interpretation and Application.  

Instruction 

Deductions from Salaries and Wages 

9.5 A deduction, including a deduction of an administrative fee as described in clause 
9.8, from the salary or wage of an employee, other than a deduction required to be 
made by law or by the order of a court, may be made only on the written and signed 
authority of that employee. Where an employee is transferred from one public 
authority to another: 

9.5.1 all authorities for deductions made by that employee must  be forwarded to 
the new employing public authority; or 

9.5.2 a statement of normal deductions from that employee’s salary or wages 
signed by an authorised officer shall be forwarded to that public authority. 

9.6 Provided the deduction is being remitted to an organisation included on the new 
employing authority’s approved list, compliance with clause 9.5 will be sufficient to 
permit deductions to continue for that employee at the public authority to which he or 
she has been transferred without the need for any additional authorisation to be 
completed.  

9.7 A deduction from an employee’s salary or wage must be made only in respect of 
organisations approved for that purpose by the Chief Executive or an authorised 
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delegate. This requirement does not apply to any deduction which is required to be 
made by law or by the order of a court of competent jurisdiction. 

9.8 Upon agreement with the receiving organisation and subject to clause 9.5, 9.7 and 
9.10, and in relation to each deduction authorised by the employee (other than those 
listed in clause 9.9), a public authority may withhold from employees’ payroll 
deductions which are remitted to organisations an administrative fee.  The 
administrative fee should be determined by the public authority taking into account 
administrative costs involved in processing the relevant deductions.  In the absence 
of evidence to the contrary an administrative fee of up to 3.3 percent (GST inclusive) 
of the value of the associated deduction could be considered a reasonable indicative 
fee for public authorities to use. 

9.9 The administrative fee must not be charged where the amount deducted from an 
employee's salary or wage is paid to a superannuation scheme; is required by law or 
the order of a court; or is paid to a Union as subscription fees.  In addition, donations 
made by employees to a deductible gift recipient (as specified by the Australian 
Taxation Office) as part of an approved ‘Workplace Giving’ program are exempt from 
an administration fee. 

9.10  An employee’s salary or wage (after relevant deductions if any) must be paid into an 
account: 

 authorised by that employee; 

 held with a financial institution; and 

 in the name of the employee and/or a person having a relationship with the 
employee (examples include wife (former wife), de facto (former de facto) or child 
of the employee) or any other account for the purposes of the payment of salary 
or wages, where authorised by the Chief Executive or delegate. 

 
Subject to individual Departmental/public authority systems, procedures and policies, 
an employee may request their salary or wage to be apportioned and paid into up to 
four such accounts without incurring any administrative fee or charge.  Thereafter, the 
employee may be charged the administrative fee referred to in clause 9.8 for each 
account above four. 

 
9.11 The administrative fee collected pursuant to clause 9.8 must be credited to an 

appropriate receipt line in the public authority's accounts. 

 

 
For queries contact: 
Department of Treasury and Finance 
Government Accounting, Reporting and Procurement Branch 
 
Financial Management Team 
Telephone No. (08) 8226 9529 


